top of page

PERSONATGES

NATÀLIA "COLOMETA"

 

En aquest treball parlarem de la protagonista de l'obra principal de Mercè Rodoreda, La plaça del diamant. El personatge a tractar és Natàlia o, com és més coneguda, Colometa. L'elaboració del treball és ben senzilla: la descriurem a fons basant-nos en el llibre. Cada aspecte seu que descriguem serà justificar amb cites textuals del llibre. La interpretació dels seus actes i accions, així com de les seues relacions intentarem que siga objectiva, ja que pot resultar ambigua. L'estructura del treball estarà formada per dos parts: Natàlia físicament i Natàlia psíquicament, Dins de la part psíquica, la descriurem a partir dels seus pensaments, manies, accions, relacions... Sense més dilació, volta que volta, Colometa.

 

NATÀLIA FÍSICAMENT:

Natàlia és tant la narradora com la protagonista. És el personatge més ben caracteritzat, evidentment, però això no implica que les seues descripcions siguen abundants. En la part física, poc es preocupa Natàlia de sí mateixa, ja que en cap moment tenim una autodescripció. Aleshores, en l'obra hi ha alguns punts que cal tindre en compte a l'hora d'imaginar-nos-la. Que Natàlia és una dona atractiva és clar. Quants homes es fixen en ella durant la novel·la? Estem davant una xica que sembla un objectiu. Normalment, els joves es fixen i busquen la xica més bonica del ball. En aquest cas, és Quimet qui busca i encontra:

"... i davant dels ulls les bombetes vestides de flor i les cadenetes enganxades amb pasta d'aigua i farina i tothom content, i mentre badava una veu a l'orella va dir-me, ¿ballem?"

 

Potser en un ball el teu pretendent haja begut massa, però quan el reconeixement arriba en qualsevol ocasió, alguna cosa has de tindre. Estava Colometa esperant en Quimet en el Parc Güell quan un jove en pijama s'interessa per ella. Incrèdula, Natàlia s'apropa i la proposició indecent arriba.

"Per estar-ne més segura em vaig posar un dit al pit com assenyalant-me i […] em va entendre i va fer que sí amb el cap. […] Quan vaig ser al peu del balcó el jove em va dir, entra, que farem una dormideta." 

 

Mateixa situació es dóna quan un grup d'indesitjables comença a intentar molestar-la. Amb una descripció molt elaborada, un d'ells la caracteritzarà com una dona molt atractiva i seductora.

"Uns quants ximples em van començar a dir coses per molestar-me i un de molt gitano es va acostar més que no pas els altres i va dir, està bona."

 

I si Natàlia crida l'atenció dels joves, els majors no podien ser menys. És Quimet qui assegura que Natàlia desperta els sentiments més íntims del pastisser per al que treballa, però aquesta atracció es veu materialitzada amb el senyor Antoni, a qui realment agrada.

"I va clavar un cop de mà a la taula amb tota la seva força. Això va dir: que no podia fundar una família i que es volia casar. […] I mentre s'asseia, quan encara no estava ben assegut, va preguntar: -¿Es voldria casar amb mi?"

 

La vestimenta pot reflectir el teu físic. Natàlia és molt propensa a portar vestits. També és cert que era la vestimenta femenina de l'època. Moltes seran les ocasions especials en les quals ella es decidesca per aquesta peça de roba, com per exemple quan encontra el futur marit a la plaça del Diamant. 

"Anava blanca de dalt a baix: el vestit i els enagos emmidonats, les sabates com un glop de llet, les arracades de pasta blanca, tres braçalets rotllana que feien joc amb les arracades i un portamonedes blanc."

 

O quan passejava pels carrers de Barcelona...

"I si anava més lluny pensava en el temps en què venia dolços en aquella botiga […] i que tenia un vestit blanc per posar-me i podia passejar pels carrers..."

 

NATÀLIA PSÍQUICAMENT:

Com que parlem d'una obra narrada en primera persona, les característiques psíquiques de Natàlia estan en les seues paraules i en tot el que ella ens deixa entreveure. La primera característica de Natàlia que podem veure a l'obra és que no pot dir que no. Ja en la primera pàgina podem veure que, per no fer mal als altres i no patir ella mateixa, sempre ha de dir que sí si algú li demana qualsevol petició.

"Jo era així, que patia si algú em demanava una cosa i havia de dir que no."

 

Aquesta característica apareix altra vegada quan la seua primera ama li parla i ella respon amb silenci. Natàlia estava massa absent en aquestos moments perquè la seua vida començava a ficar-se-li a l'esquena.

"Que tot havia començat per culpa d'haver hagut d'anar a treballar a casa d'ells, perquè estava tan cansada que no tenia ni esma, quan calia, de dir no."

 

Natàlia és una xica molt innocent. Qualsevol àvid lector s'hi haurà adonat des d'un principi. Però aquesta innocència de la qual parlem desapareixerà amb el temps, quan els cops de la vida la facin ser molt forta. La primera mostra d'innocència és que la seua mare mai l'havia parlat d'homes, per la qual cosa ella es presenta com una dona fàcil de dominar per als homes. Això pot tindre dos orígens: o la seua mare va morir prompte o, encara que ella ja fos tota una noia, mai havia vist el moment.

"La meva mare no m'havia parlat mai dels homes. Ella i el meu pare van passar molts anys barallant-se i molts anys sense dir-se res."

 

La segona mostra d'innocència està relacionada amb l'amor. Havia tingut ja un promés, un home amb qui hi havia plena confiança. Doncs ella no va voler ni veure el sexe. Per això, és quan es casa amb Quimet, potser esperant aquest moment, i decideix que és el moment de fer aquest pas, se'ns presenta una dona amb molta por i totalment inexperta, fins i tot pensa en poder ser partida.

"Des del meu racó , jo tenia una por molt grossa. […] M'havien dit que s'arriba per un camí de flors i se'n surt per un camí de llàgrimes. […] Perquè de petita havia sentit a dir que et parteixen."

 

Natàlia té una característica que li resultarà molt important després, quan més la necessite. Aquesta característica és la solitud amb la qual conviu. La primera vegada que apareix a la novel·la és ja al primer capítol. Tot i que Natàlia no la nomene molt, semba estar present en molts punts amb ella, sembla no abandonar-la, sent, curiosament, la seua única companyia.

"La meva mare morta feia anys i sense poder-me aconsellar i el meu pare casat amb una altra. […] I el meu pare casat amb una altra i jo sola i joveneta a la plaça del Diamant."

 

Aquesta solitud torna a aparèixer avançada la novel·la quan ella sent que no té ningú al seu costat per ajudar-la.

"En Quimet no veia que necessitava una mica d'ajuda en comptes de passar-me la vida ajudant, […] i tothom em demanava més com si jo no fos una persona."

 

Se'ns presenta una Natàlia austera, ella mateixa ho reconeix. Fent la mudança de la seua casa a la comprada per Quimet, tot el que porta és un llit. A més a més, quan la guerra de veres estrenyi, ella conviurà amb molt poc.

"Tot el que em vaig endur de casa meva va ser el llit de llautó, que era l'única cosa que tenia."

 

I va dir que jo era roja, conta Natàlia parlant del seu amo. Però per molt que aquest ho assegure, la relació de Natàlia amb la política és més aviat distanciada. Quan la República arriba, en contraposició de Quimet que celebra i celebra, Natàlia no sent res especial, però hi ha una descripció que potser si mostre un xicotet efecte en ella.

"Encara em recordo d'aquell aire fresc, un aire, cada vegada que me'n recordo, que no l'he pogut sentir mai més. Mai més. […] Tots els que després van venir mai més no van ser com l'aire aquell d'aquell dia."

 

Si Natàlia es deixa cridar-se Colometa serà per algun motiu. Aquest motiu sembla que ha de ser la falta d'identitat. És Quimet qui li posa el nom, però li'l posa només haver-la conegut. Ens pot semblar estrany perquè no és gens normal, però una frase que Natàlia dirà pàgines endavant ens pot donar un motiu.

"… el meu pare sempre em deia que jo era de mena exigent... però és que a mi em passava que no sabia ben bé per què era al món."

 

En una línia pareguda està la inferioritat que sent comparant-se amb la Maria. Quimet, al principi, sempre té en la boca la frase “Pobra Maria”. De tant escoltar-la, Natàlia la té present a la ment fins que pensa que tot el que fa, ho fa pitjor que la inexistent Maria.

"I jo no em podia treure la Maria del cap. Si fregava, pensava: la Maria ho deu fer més bé que no pas jo. Si rentava els plats, pensava: la Maria els deu deixar més nets."

 

Tot i que ella viu per Quimet, ell no està al seu costat de la mateixa manera. Quan els problemes li apareguen, ella haurà de guardar-se'ls convertint-se en una noia introvertida.

"No li podia explicar que no em podia queixar a ningú, que el meu mal era per mi sola i que, si alguna vegada em queixava a casa, en Quimet em deia que li feia mal la cama."

 

Per últim, quan la guerra està en marxa, quan Quimet està lluitant, quan no té treball, quan li falta algú al seu costat, quan més havia de ser-lo, Natàlia es fa una dona molt forta, es fa de suro.

"Vaig entendre què volien dir quan deien aquesta persona és de suro... perquè, de suro, ho era jo. Em vaig haver de fer de suro per poder tirar endavant, perquè si en comptes de ser de suro amb el cor de neu, hagués estat com abans […] no hauria pogut passar per un pont tan alt i tan estret i tan llarg."

 

Per aquesta raó envia l'Antoni de colònies, encara que no estiga amb ell sap que viurà, sap que ella i la Rita viuran.

"La professora en va fer explicar i la Julieta li va ensenyar un paper i li va dir que, doncs, jo no tenia menjar i que volia deixar el nen allí perquè, almenys allí, menjaria."

 

Encara que també hi haja moments de debilitat en els quals sembla rendir-se...

"Quan dormirien, primer l'un i després l'altre, els ficaria l'embut a la boca i els tiraria el salfumant a dins i després me'n tiraria jo i així hauríem acabat i tothom estaria content, que no fèiem cap mal a ningú i ningú ens estimava."

 

 … la seua fortalesa es mantindrà i farà que, amb ajuda de l'adroguer, decidisca viure i no deixar de lluitar per traure els seus fills endavant.

 

 

 

NATÀLIA I LES SEUES RELACIONS:

Un refrany diu: “dime con quién andas y te diré quién eres”. Per a entendre a la perfecció a Natàlia hem de conéixer les seues relacions. La relació més important és la que manté amb Quimet. Des d'un primer ball en la plaça del Diamant fins a escriure Colometa en la porta de la seua casa, el llibre transcorre sense que aquesta relació estiga oblidada en cap moment. Des del primer moment, Natàlia està sota Quimet en tots els aspectes. És en el nomenat primer ball quan Quimer li canvia el nom.

"Li vaig dir que em deia Natàlia […] i va dir que jo només em podia dir un nom: Colometa."

 

Més tard, Quimet li demostrarà que ella ha d'estar d'acord amb ell totalment, que ella serà la seua submisa. Natàlia sembla no molestar-se i, durant un gran nombre de pàgines, ella és dependent de les decisions d'ell.

"Em va donar un cop al genoll amb el cantell de la mà que em va fer anar la cama enlaire de sorpresa i em va dir que si volia ser la seva dona havia de començar per trobar bé tot el que ell trobava bé."

 

Uns dolors ataquen en Quimet i l'obliguen a quedar-se en casa. Ací, a casa, el seu malhumor quasi constant és rebut per la seua Colometa qui, sense queixar-se, l'ajuda en tot el que pot. La resposta de Natàlia davant el comportament de Quimet és afectiva i obedient.

"I el mal humor queia damunt meu. I quan estava de malhumor sortia allò de, Colometa no badis, Colometa has fet un nyap..."

"Volia que el descalcés i que li posés les sabatilles, de quadrets, de dos colors, de café amb llet. Després d'haver reposat una estona venia a sopar. Abans d'adormir-se volia que li fes fregues d'esperit de vi per tot el cos, per dolor, dia."

 

Com que hi ha coses molt més importants que ella, no plantarà cara en Quimet i deixarà que les seues coses no estan a casa, així Quimet en podrà dur tot el que vulga. "Em van prometre que, més endavant, em farien un cobert per desar les meves coses, però de moment ho vaig haver de baixar tot al pis."

 

Malgrat les nomenades accions de Quimet que haurien de fer-la explotar, Natàlia mai ho fa. Quimet és intocable per ella i, quan es va a la guerra, ella el té present sempre. En la relació, Quimet era destructiu per Natàlia, però li suposava un suport. Quan l'envien al front d'Aragó, la vida de Natàlia comença a ensorrar-se.

"Se'n va anar al front d'Aragó i jo vaig anar fent com sempre. Si em posava a pensar em trobava voltada de pous i a punt de caure a qualsevol."

 

A més, a mitja història Natàlia té un moment d'enyorança molt gran. Els temps passat li semblen millors. Recorda moments, recorda llocs i recorda en Quimet i el que feia amb ell.

"Em semblava, a les fosques, que tot era igual, que l'endemà em llevaria a preparar l'esmorzar per en Quimet, que un diumenge aniríem a veure la seua mare..."

 

I fins i tot, estant amb l'Antoni l'adroguer, Natàlia pateix per eixir al carrer, té por. Potser aquesta por estiga deguda al reencontre amb Quimet, qui ningú havia confirmat mort i al qual ella tampoc ho negava viu.

"Vivia tancada a casa. El carrer em feia por. Així que treia el nas a fora, m'esverava la gent, els automòbils, els autobusos, les motos... Tenia el cor petit. Només estava bé a casa."

 

Hi ha un personatge, present en diferents moments de l'obra i que significa un suport per Natàlia. Natàlia no té mare, i aquesta dona actua quasi com aquesta. Ella és la senyora Enriqueta.

"La senyora Enriqueta, que vivia de vendre castanyes i moniatos a la cantonada de l'Smart a l'hivern i cacauets i xufles per les festes majors a l'estiu, sempre em donava bons consells."

 

Un dels símbols d'aquesta novel·la són els coloms. Natàlia tindrà una relació amb ells tumultuosa. Al principi confessa a Quimet que li agraden els ocells, però quan conviu amb ells, comença a sentir-se en inferioritat. Els coloms són més importants que ella, i per això comença una lluita davant d'ells que dura tot el llibre. Sense Quimet en casa ella els deixa escapar, però, tot i que ja no els tinga presents, el record d'ells no ix de la seua memòria.

"I jo no sabia si estava adormida o si estava desperta, però veia coloms. Com abans, els veia. Tot era igual."

 

Altra relació especial és la seua amb Mateu. Mateu apareix com un dels millors amics d'en Quimet, però aquest sempre sembla sentir alguna cosa per Natàlia, així com ella per ell. Una Natàlia que es fixa en ell quan està a la seua casa, unes miradetes còmplices el dia de la seua boda i un ball, una nit en què no se'l pot treure del pensament i una acomiadada molt emotiva són els fets que ens fan pensar si aquest Mateu no era l'home ideal per Natàlia.

"A la nit, en comptes de pensar en els coloms i en el meu cansament, que de vegades no em deixava dormir, pensava en els ulls d'en Mateu, amb aquell color de mar."

 

I l'última de les relacions importants de Natàlia és la que manté amb els seus fills. Natàlia es pot considerar una bona mare, una mare que tot el que fa el fa pels seus fills, fins i tot la idea del salfumant. Destaquen dos aspectes en aquesta relació: la gran confiança que té en ells, quan els deixa a soles en casa per treballar i la visió (és una mare) que els seus fills són els més bonics.

"Jo no sé, perquè ja se sap que una mare sempre exagera, però eren dues flors. No eren per guanyar cap primer premi, però eren dues flors."

 

NATÀLIA I ELS SEUS ACTES:

Sempre queden frases, curiositats per nomenar. Natàlia en té moltes i no m'agradaria deixar-me alguna important. Ix poc amb els amics (de Quimet), però quan ix és per a fer col·loqui mentre fan el vermut i mengen popets.

"Cada diumenge anàvem al Monumental a fer el vermut i menjar popets."

 

Com que Colometa és pastissera, utilitza la seua habilitat com carta de presentació. Quan Quimet va a conéixer els seus pares, els porta un braç de gitano.

"L'altre diumenge va venir a dinar a casa i va regalar un puro al meu pare. Jo vaig portar un braç de gitano de crema."

 

I, per últim, un costum que moltes vegades veurem: mirar l'aparador de les nines. Acció que apareix intermitentment en la novel·la.

"Vaig voltar una mica pel carrer Gran mirant aparadors. I l'aparador de les nines a la casa dels hules."

 

Sempre m'ha apassionat apassionar-me amb els personatges dels llibres. Durant la lectura d'una novel·la i al final d'aquesta, si hi ha hagut un personatge interessant, se'm queda guardat i tracte d'analizar-lo bé. M'apassionà Ignatius J. Reilly així com Arturo Belano, m'apassionà Joseph K i m'apassionà Arturo Bandini. Per això, vaig creure que l'anàlisi d'un personatge tan important de la literatura catalana com Natàlia podia resultar un treball perfecte per a mi. Des d'un primer moment em vaig centrar en ella, començant la novel·la pensant en ella. Vaig tractar de tindre en compte tots el matisos, de no deixar escapar molts detalls, com realment m'agrada fer, i la Natàlia o la Colometa també m'apassionà. El joc de dibuixar un personatge a partir d'una novel·la en la qual és narradora i ens deixa endinsar-nos en el seu pensament ha estat agradable. No puc dir que m'haja encantat fer un treball de classe, és evident, però aquest és un dels quals et diverteix fer. La lectura de La plaça del diamant va estar una gran experiència, però el descobriment de Natàlia-Colometa-Natàlia ho ha estat més.

 

Germán Molina i Jose Luís Aparicio.

QUIMET

 

En aquest treball explicarem la forma tant física com psicològica del protagonista Quimet del llibre La plaça del diamant, Quimet. Començarem amb la forma física de Quimet:Al llibre diu que en Quimet té ulls de mico, es a dir, que té uns ulls bastant lletjos, saltons i petits.

"[...] ell tenia els ulls de mico [...]"

"[...] damunt d’uns ulls menuts i lluents de ratolí. Les vores dels ulls sempre les tenia humides, com una mica untades, i li feia bonic."

 

Els seus cabells eren molt densos i brillants com explica el llibre amb una metàfora.

"Tenia els cabells com un bosc, plantats damunt del cap rodonet. Lluents com xarol."

 

En aquest mateix paràgraf podem veure com parla de les celles de Quimet i del color del pel d’aquest.

"Les celles eren espesses, negres com els cabells[...]".

 

Seguix dient en poques paraules que el seu nas és normal, i després de les galtes i les orelles.

"El nas no era ni massa ample ni massa estret, ni tirant amunt, que no m’hauria agradat gens. Les galtes eres plenes, rosades a l’estiu,vermelles a l’hivern, amb una orella a banda i banda una mica desenganxada a la part de dalt."

 

Ell era alt i ni molt prim ni molt gros, era una cosa normal, i les seues cames eren més bé primes.

"[...] darrera de les cames, més aviat primes, [...]. Tot el cos era llarg i rodó on calia. La post del pit alta, les anques estretes. El peu llarg i prim[...]."

 

Després d’haver-vos explicat la forma física, seguim amb la forma psicològica:En Quimet és masclista, es a dir, té una actitud en la que ell atribuïx als homes per damunt de totes les dones.

"Va fer-me un gran sermó sobre l’home i la dona i els drets d’un i els drets de l’altre`[...]-¿I si una cosa no m’agrada de cap maneres?-T’ha da agradar, perquè tu no hi entens."

 

Al principi del llibre es veu com també és un maltractador, ja que agafa del coll a la seua amada.

"Em va agafar pel coll amb una mà, i em va sacsejar el cap. Li vaig dir que ja es podia retirar i que si no em feia cas cridaria un municipal."

 

Quimet era una mica despistat, no més al llegir-te el principi d’aquesta obra ho pots comprovar, quan a la plaça del Diamant perd l’americana.

"¡Ei!... ¿que m’heu vist l’americana? ¡Estava al costat dels músics! ¡En una cadira! ¡Ei!..."

 

Ell és molt tradicional perquè vol presentar a la seva noia a la seva mare, ja que la mare li feia il·lusió conèixer-la.

"Va dir que em presentaria a la seva mare, que ja li havia parlat de mi i que la seva mare tenia moltes ganes de veure quina cara feia la noia que el seu fill havia triat." 

 

En Quimet era una mica maniàtic, amb el pastisser, amb pere i algunes altres manies."A mitja setmana ens vam barallar altra vegada amb en Quimet per culpa de la seva mania amb el pastisser."

"[…] en Quimet era un bon noi, però amb les seves manies..."

 

En Quimet era molt modern perquè queria comprar-se una moto i portar-se a Colometa amb ella a coneixer el país.

"[...] i va dir aviat es compraria una moto, que ens aniria molt bé perquè quan seríem casats voltaríem tot el país, i que jo aniria darrera."

"En Quimet es volia comprar una moto i em va dir que ja es veia molt modern." 

 

Quimet era un xic molt estricte i no tenia pels a llengua a l’hora de dir res com en aquestos exemples.

"[...] en Quimet no volia que n’hi quedés un perquè volia les coses ben fetes i per la vida."

"[...] en Quimet [...]però els havia de dir que eren una colla de mal educats."

 

El ideal polític d’en Quimet era republicà.

"[...] fins que va venir la república i en Quimet se’m va engrescar i anava pels carrers cridant i fent voleiar una bandera que mai no vaig poder saber d’on l’havia treta."

 

 Una de les seues aficions era la cria de coloms, i li deia a Colometa que amb aixó es farien rics.

"En Quimet em va dir que, si volia sortir a treballar, era cosa meva, que ell, per la seva banda, miraria de fer anar endavant la cria de coloms. I que, venent coloms, ens faríem rics."

"¡I en Quimet vinga agafar coloms i vinga regalar-los! I els diumenges se n’anava amb en Cintet."

"I va dir que ja es feia càrrec que devia ser molt pesat cuidar-se de tants coloms i tenir coloms en el pis […]."

 

A Quimet l’agradava pareix que le agradava molt ballar, perquè sempre volia ballar amb Colometa.

"[...] i va dir, quan estàvem ben sols, tu i jo ballarem un vals e punta a la plaça del Diamant... volta que volta... Colometa."

 

Ara explicarem les seues relacions al llibre:En Quimet tenia molts amics, un d’es era Cintet.

"[...] i aquell noi va dir que ell havia perdut en Cintet [...]."

 

Aquesta obra que tracta de la seua relació amb Natalia, que ell li diu Colometa. Ell la coneix a la plaça del Diamant.

"[...] i em vaig girar a mirar. Em vaig topar amb una cara que de tan a prop que la tenia no veure prou bé com era, però era la cara d’un noi."

 

Més endavant es casarien Quimet i a seua Colometa, Natalia.

"Vaig anar a demanar-li la teva mà i va fer el desmenjat i em va dir que jo era el tercer i que a veure si seria l’últim, per fer-me’n venir més ganes, ¿i ara em convida? Un cop serem casats..."

 

Els va casar mossèn Joan, que coneixia a Quimet des de feia molt molt de temps.

"Mossèn Joan, que coneixia en Quimet de petit, [...]."

 

Va estallar la Guerra Civil espanyola i en Quimet va anar al front amb els republicans.

"I quan e pensava que ja no veuria mai mes en Quimet perquè se n’havia anat a la guerra […]."

 

Tambè van anar en Cintet i en Mateu. Van morir en Cintet i en Quimet defensant el seu front.

"Fins que un milicià va trucar a la porta per dir-me que en Cintet i en Quimet havien mort com uns homes. I em va donar tot el que quedava d’en Quimet: el rellotge."

 

Darío Cortés López i Ayoub El-Qoubaâ Ruiz.

 

 

PERE

Pere és un personatge secundari de la novel·la La Plaça del Diamant, és el primer nóvio de Natàlia, però ella després de conéixer Quimet el deixa. Pere és un xic bo, amable, que mai li ha donat problemes. Es preocupa per ella i pel seu treball, ja que és un bon treballador.

“Pere al capdavall era un bon xicot que mai no m’havia donat cap disgust només enderiat amb el seu ofici, i bon treballador.”

 

Pere és un home atractiu, alt, amb el pèl ben pentinat i té un bon veure. No li agrada molt parlar, ho diu tot clar i amb poques paraules.

“Era el noi com en Per, alt , cuiner, amb els cabells ben pentinats, i la cara una mica gravada de verola, no gaire…I era de poques paraules.”

 

GRISELDA

Griselda és un altre personatge de La Plaça del Diamant, és la dona de Mateu. Estan molt enamorats, però més Mateu de Griselda que ella de Mateu.

“Griselda la dona d’en Mateu.”

“Mateu cada dia estava més enamorat de Griselda, i deia quan estic amb Griselda m’agafen tots els desmais del cor...”

 

Griselda és una bona xica, alegre i simpàtica.

“La Griselda al capdavall era una una bona noia.”

 

Griselda deixa Mateu, no se sap el perquè però després, Griselda canvia i està més bonica, una pell blanca més bonica, els ulls verds d’aigua i més tranquil·la.

“Era més bonica que mai, més fina, més bonica de pell, més d’aigua verda els ulls, més encalmada, més como les flors que a la nit es tanquen per dormir.”

 

RITA

Aquesta xiqueta, Rita, té un paper molt important a la novel·la.Podem dir que juntament amb Toni, són els personatges secundaris més importants. Són considerats com una càrrega que recau en la dona, però no són a la novel·la per a representar només aquest sentiment d’angoixa maternal, sinó que tenen també uns altres significats molt més atractius.Rita és la filla xicoteta de Colometa que va vindre al món després de haver deixat la Colometa mig morta en el part.

“Va sortir una nena i li vam posar Rita. Per poc que m’hi quedo perquè la sang em fugia de dintre com un riu i no me la podien aturar.”

 

Rita sempre ha sigut una xiqueta molt riallera, simpàtica i molt bufona. Físicament podem dir que es tracta d’una xiqueta molt bonica, amb un cos bé proporcionat i amb uns cabells que tota dona desitjaria tindre.

“Estava de cara al pati i d’esquena a mi i el sol li feia caure l’ombra a terra, i els cabells a contrallum, estaven plens de cabells més curts que voleiaven i brillaven i li feien bonic: tenia el cos prim, les cames llargues i rodones..”

 

Té una bona relació amb el seu germà, Toni, ja que es nota l’actitud des d’un principi. Rita es va fer major i va conèixer un home ben plantat, Vicenç, es va enamorar d’ell i es van casar.

“I va venir el casament. La Rita es va vestir de núvia perquè jo vaig voler que es vestís de núvia perquè un bon casament és un casament amb la noia vestida de núvia.”

 

MARE DE QUIMET

La mare de Quimet és un dels personatges secundaris que aparèixen a la novel·la. La mare de Quimet és una dona una mica solitària.

“Vivia sola, en Quimet vivia a dispesa per no donar-li feina.”

 

És una dona molt estranya, perquè li agradaven els llaços i li encantava tindre un muntó d’ells en totes les parts.

“Tenia la casa plena de llanos.”

 

A Quimet, el seu fill, no li agradava gens l’actitud de la seua mare a l’hora de tractar als nens, perquè ell ja havia passat per això i no suportava que ningú dels seus fills es trobara a la mateixa situació.

“En Quimet em deia que no li agradava gens que la seva mare ens guardés el nen, perquè la conexia, i un dia, tot i desfent llaços, deixaria el nen damunt la taula i li rodolaria per terra, com ja havia passt amb ells avans.”

 

Però a pesar de tot era un dona ben plantada i polida, simpàtica i agradable com ninguna i molt volguda per la gent, perquè sempre estava disposada per ajudar.

“La seva mare era una persona estimada, sempre corrent com una Kaluga i desposada a fer un favor…”

 

Mor a la meitat de la novel·la perquè ja era massa vella.

“La mare d’en Quimet que la veia molt poc s’anava fent vella de pressa.” 

 

SRA. ENRIQUETA

La senoya Enriqueta era la veïna de Quimet i Colometa.Físicament, podem dir que es tractava d'una dona normal i corrent, amb una estatura bona, i un cos ben net.

“Era alta, amb la boca de rap i amb el nas de paperita. Sempre duia mitges blanques i sabata negra. Anava ben neta. I li agradava molt el café”

 

Era una dona molt tradicional per algunes coses, amb un treball propi i uns consells que mai faltaven.

Vivia de vendre castanyes i moniatos a la cantonada de l’Smart a l’hivern i cacauetes i suflés per les festes majors a l’estiu, sempre em donava suflés per les festes majors a l’estiu, sempre em donava bons consells.”

 

Tampoc hauríem d’oblidar el paper maternal de la senyora Enriqueta, en contraposició al fet que la protagonista siga òrfena de mare i la figura passiva del seu pare. L’altra pretenia destacar amb aquesta relació la naturalesa no necessàriament biològica de l’amor entre pares i fills.

 

MATEU

Mateu és un amic de Quimet i Natàlia. És considerada un amic de Natàlia fins i tot com un germà.

“Em coneixia tan bé, que li semblava con si fos germana sava.” 

“Cada dia estaba mès enamorat de la Griselda.”

“No podía viure sense tenir la nena a casa.”

 

 Era un home molt treballador.

“Picava sense parar amb el Martell contra l’escarpra.”

“Vivía per dues coses: pel treball i per la familia.”

 

Aquest va ser afusellat, a causa de la guerra.

 

CINTET

Aquest home va ser un gran amic de Quimet, des de xiquets, amb el qual es passava el dia amunt i avall. Tenia els ulls molt grosos, com de vaca, i la boca una mica borta. Era un home que en savia de construccio ja que ajuda sempre al Quinet als seus prejectes.

“Treballava en el garatge del seu oncle.”

 

Tenía 3 germanes i dos germans. Tambe va anar amb tots a la guerra.

 

TONI

És el fill major de Natàlia i Quimet, destaca per ser un xiquet que de petit va ser molt ploranenc.No li agradava eixir de casa i no era molt parlador, li van començar a anomenar Toni quan Natàlia es va casar amb Antoni i a partir d'eixe moment ja volia eixir de casa i no era tan callat.

“Petit com un tap...amb tota la seua rabia.”

“El nen estava ensopit i deia sense parar que volia estar a casa.”

“Estava inflat, ventrut, amb les galtes rodones, amb dos ossos per cames, torrat de sol, amb el cap pelat, ple de crostes i amb una vinova al coll.”

 

Tenia el pèl molt bonic i les pestanyes, era un xic molt guapo, tant com la seua germana. “S'havia fet una preciositat, amb una onda de cabells damunt del front, lluents com aigua negra, i unes pestanyes d'artista. I la pelll de setí: tots a dos. L'Antoni com la Rita, eren bonics.”

 

ANTONI

Este personatge no té molta importància en la novel·la, és l'amo de la droguería, té mes importància quan es casa amb Natàlia després de la mort de Quimet.Era un xic amb un bon cos, amb el pèl negre i era molt treballador

“L'Antoni, feia goig: molt ben plantat i amb els cabells negres con ala merlot... tenía un vici, la feina. Sóc molt treballador.”

“L'Antoni estava tou com un prestec podrit.”

 

Era un xic molt agraït:

“L'Antoni s'havia passat anys dient gràcies i jo mai no li havia donat les gràcies de res.”

 

VICENT

 Està molt enamorat de Rita i insisteix fins que es casen.

“Va dir molt formal, la Rita será meva.”

 

Era un xic molt bo que tenia molta paciència i patia pels altres.

“Vicenç li deia que ja se'n feia càrrec i que per això tenia tanta paciència.”

“Vicenç patia de debò.”

 

Carmen Cánoves, María Cortés, Marina Gabarda i Mari Paz Muñoz.

bottom of page